Partioretken UKK

Partioretkelle valmistautumisen Usein Kysytyt Kysymykset

 

Sisällysluettelo:

 • Yleistä retkelle valmistautumisesta
 • Pakkaaminen, tavaran määrä
 • Nimikointi
 • Vaatteet
 • Kengät
 • Makuupussi
 • Makuualusta
 • Puukko
 • Ruokailuvälineet
 • Teltat
 • Elektroniikka
 • Karkit ja muut omat eväät
 • Yhteydenpito retken aikana
 • Ensiapuvälineet ja lääkkeet
 • Vakuutus

 

Yleistä retkelle valmistautumisesta

Partiolaisen varustaminen ensimmäisiä retkiä ja leirejä varten voi tuntua haastavalta, etenkin jos itse on retkeillyt vähän. Varustelista ei välttämättä kerro yksityiskohtaisesti siitä, minkälaisia mukaan otettavien tavaroiden oletetaan olevan tai miten ne tulisi pakata. Retkeilyvarusteiden valintaa ja niiden käyttöä opetellaan paljon viikoittaisessa partiotoiminnassa, mutta etenkin pienimmät partiolaiset tarvitsevat silti aikuisen tukea valitessaan varusteitaan. Olemme koonneet tähän joitakin vinkkejä niin partiolaisia kuin heidän huoltajiaan varten, jotta valmistautuminen sujuisi näppärämmin, ja huoltajilla olisi varmempi olo lähettäessään lapsia matkaan.

Partiossa ei ole tarkoitus kilpailla varusteilla, mutta esimerkiksi huonon rinkan kanssa vaeltaminen on vaivalloista ensimmäisestä kilometristä lähtien. Kannattaa siis miettiä etenkin tärkeimpien varusteiden kohdalla, voisiko esimerkiksi varusteiden lainaaminen olla retken onnistumisen kannalta parempi vaihtoehto kuin huonosti sopivien välineiden käyttö, vaikka ne kotoa helpommin löytyisivätkin. Jos partioharrastus on vielä uusi eikä retkellä tarvittavien varusteiden tarpeesta kauempana tulevaisuudessa ole varmuutta, lainaaminen on erityisen suositeltavaa.  Varusteita lainatessa on myös mahdollisuus testata erityyppisiä varusteita ennen mahdollista itselle hankittavan tuotteen valintapäätöstä.

Mikäli itsellänne ei ole tiedossa sopivaa lainaajaa, kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi lapsen ryhmäjohtajaan, joka voi selvittää varusteiden lainausmahdollisuutta toisilta lippukuntalaisilta. Mikäli tuntuu, ettette ole saaneet tarpeeksi tietoa retken sisällöstä valitaksenne oikeita välineitä, ottakaa rohkeasti yhteyttä lapsen ryhmänjohtajaan tai tapahtuman järjestäjään! He auttavat teitä mielellään.

Johtajat pyrkivät parhaansa mukaan auttamaan retkeläisiä myös retken aikana, joten tämän ohjeistuksen ei ole tarkoitus tehdä pienimmästäkin partiolaisesta täysin itsenäiseen toimintaan pystyvää retkeilykonkaria. Varustevalintojen ja pakkaamisen onnistumisessa kuitenkin kotona tehtävä työ on erittäin tärkeää. Kertaus ei myöskään tee hallaa – mikäli kotonakin muistutetaan lähtijöitä tietyistä perusasioista, ne muistuvat mieleen paremmin retkellä.

Tätä opastusta päivitetään tarpeen mukaan. Mikäli haluaisit siihen lisättävän tietoa, lähetä viesti ylläpidolle osoitteeseen markkipartio(a)gmail.com, niin lisäämme sen mahdollisimman pian!

Onnistunutta pakkaamista ja mukavaa partioretkeä!

 

Pakkaaminen, tavaran määrä

Jokaisella retkelle lähtijällä on tavarat pakattuna omaan rinkkaan tai laukkuun. Nyrkkisääntönä tavaran määrästä voidaan pitää sitä, että jokaisen on kyettävä kantamaan omat tavaransa. Esimerkiksi leiripaikalle ei välttämättä pysty ajamaan autolla aivan teltta-alueen viereen, jolloin kevyemmät kantamukset auttavat kantamisurakkaa, vaikka toki johtajat auttavat kantamisessa tarvittaessa.

Jos retkellä ei missään vaiheessa tehdä pitempikestoisia päiväretkiä tai yön yli kestäviä vaelluksia eli ”haikkeja”, tavarat voi pakata urheilukassin tyyppiseen olalle heitettävään kassiin. Mahdollisia päiväretkiä varten kannattaa varata mukaan koulurepun tyyppinen selässä kulkeva mukava reppu, johon mahtuu juomapullo, evästä, sadevaatteet, yhteisiä varusteita kuten saha, ruoanlaittovälineet ja esimerkiksi uinti- ja saunomisvälineet. Jos taas retkellä kannetaan mukana yöpymiseen tarvittavat välineet, tarvitaan isompaa rinkkaa, jonka koko määräytyy kantajan ja kannettavan tavaran määrän mukaan. Tällöin kaiken tavaran tulee mahtua yhteen kantovälineeseen, kädessä ei kanneta mitään. Tämä on vaellusturvallisuuden ja -mukavuuden kannalta olennaisen tärkeää.

Kun tavarat pakataan rinkkaan, tulisi kiinnittää huomiota etenkin raskaimpien ja kevyimpien tavaroiden sijaintiin ja tasapainoon. Parhaimmillaan painopiste on mahdollisimman lähellä selkää, eli raskaita tavaroita ei kiinnitettäisi rinkan ulkopuolelle. Kun rinkan kanssa kävellään, painopiste saa olla rinkan keskellä tai hieman sen yläpuolella. Hiihtäessä painopiste saa olla yllättävän matalalla – onnistuneessa pakkauksessa saattaa olla jopa kahden makuupussin ja makuualustojen muodostava raskas rulla kiinnitettynä suuren rinkan alapuolelle. Erityisen tärkeää pakkaamisessa on, että rinkan ulkopuolella ei heilu mitään eli on vältettävä kiusausta roikottaa muovipusseja kahvoistaan esimerkiksi rinkan päällisläpän sulkuremmeistä. Ulkopuolelle voi kuitenkin kiinnittää tarpeeksi kevyitä tavaroita tukevasti esimerkiksi kiinnityshihnoilla. Näitä voi ostaa kohtuuhintaan retkeilykaupoista. Irtonaruja voi olla työlästä irrotella ja sitoa uudestaan.

Etenkin vaatteiden pakkaaminen muovipusseihin teemoittain – esimerkiksi paidat, housut, alusvaatteet ja niin edelleen – on usein hyvä idea, sillä näin laukusta saa nopeasti esiin tarvittavan vaatteen, ja vaatteet pysyvät paremmin vesitiiviisti pakattuna. Vaihtoehtoisesti yhteen pussiin voi pakata koko vaihtovaatekerran, jolloin pussi on helppo napata mukaan pesulle lähdettäessä. Toiset puolestaan vannovat ison vedenpitävän säkin nimeen laittaen säkin rinkan sisään ja täyttäen kaikki tavarat tämän yhden säkin sisään. Näin rinkkaan saa mahtumaan ehkä hieman enemmän tavaraa vedenpitävyydestä tinkimättä.

Jos huoltaja osallistuu pakkaamiseen, tämä tulee kuitenkin ehdottomasti tehdä yhdessä retkelle lähtijän kanssa. On tavallista, että lähtijä ei ole retkellä edes tietoinen, mitä kaikkea huoltajan pakkaamasta rinkasta löytyy. Kun pakkaaminen on tehty yhdessä, mieleen muistuu todennäköisemmin, mitä rinkasta on mahdollista löytyä ja mistä paikasta.

 

Nimikointi

On suorastaan hämmentävää, miten tehokkaasti sudenpennut levittäytyvät tavaroineen mihin tahansa annettuun tilaan. Mikäli tämä tila on puolijoukkueteltta, se tarkoittaa, että retken lopulla tavaroiden sijainnin ja oman nukkumapaikan välillä ei välttämättä ole selkeää yhteyttä. Tällöin on kovin hyödyllistä, että omat tavarat on nimikoitu. Retkillä on myös useita tavaroita, jotka ovat usein ihan samanlaisia kuin monella muulla – esimerkiksi ruokailuvälineet, partiohuivi, puukko ja sadevaatteet ovat monella täysin samannäköiset. Nimikoikaa kaikki tavarat alusvaatteista puukkoon. Näin myös löytötavarat (myös löytyessään kavereiden rinkoista retken jälkeen) löytävät omistajalleen nopeasti ja varmasti. Nimikointisääntö koskee kaikenikäisiä partiolaisia.

 

Vaatteet

Yksi hankalimmista retkivarusteiden valinnoista koskee vaatteita. Suomen kesä – ja oikeastaan myös kevät, syksy ja talvi – ovat arvaamattomia, joten on syytä varmistaa, että retkeilijä pärjää kaikenlaisessa säässä. Toisaalta pitää välttää ylimääräisen tavaran pakkaamista. Tärkeää on varata mukaan vaihtovaatetta, jotta aina olisi etenkin kuivaa päällepantavaa. Kun retkellä ollaan yhdessä paikassa eli esimerkiksi leirillä, leiriläisten on mahdollista kuivata vaatteitaan sisällä tai kuivausteltassa. Tämä kannattaa huomioida myös pakkausvaiheessa. Retkelle lähtijää kannattaa muistuttaa vielä hiestä tai vedestä kostuneiden vaatteiden vaihtamisen tärkeydestä, jotta vältyttäisiin vilulta ja siten vilustumiselta. Samalla on syytä myös puhua siitä, että jos kuivien vaatteiden määrä alkaa huveta, retkeläisen kannattaa sanoa tästä johtajille. Johtajat koettavat tietenkin parhaansa mukaan pysyä kärryillä retkeläisten vaatteiden kuivaustarpeesta.

Partiossa ollaan ulkona myös sateessa. Tästä syystä kaikilla tulee retkellä lähtiessä olla hyvät sadevaatteet ja vedenpitävät kengät. Mikäli et ole varma sadevaatteiden vedenpitävyydestä, testaa niitä etukäteen. Vettä vain hylkivistä vaatteista sade tulee hyvin nopeasti läpi, joten kankaan vedenpitävyyden tulee olla tarpeeksi korkea. Koska sateessa liikutaan ja toimitaan, jokaisella tulee olla myös sadehousut, ei vain sadetakkia tai -viittaa.

Kun illalla painutaan yöpuulle, laitetaan ylle toiset vaatteet kuin mitä päivällä on käytetty. Ainakin ihoa vasten tuleva kerros on vaihdettava kuivaan, sillä usein päivällä on hiottu sen verran, että vaatteet ovat kostuneet ja yö alkaisi siten hytisten ja kosteus siirtyisi makuupussiin. Yövaatteet kannattaa miettiä tarkasti ja käydä läpi yhdessä retkelle lähtijän kanssa. Usein kuulee sanottavan, että makuupussi lämmittää parhaiten, kun siellä nukkuu vähillä vaatteilla, mutta enemmän kuitenkin on enemmän. Hyvä tapa on varata useita kerroksia pitkälahkeisia ja -hihaisia yövaatteita, joita voi lisätä tai vähentää tarpeen mukaan. Esimerkiksi pitkät alushousut yhdistettynä college- tai merinovillahousuihin lämmittävät pyjamahousuja paremmin. Yläosassa vaikkapa laama- ja villapaita pitävät lämpimänä. Myös sukissa kannattaa huolehtia kerrospukeutumisesta. Ei kannata unohtaa myöskään kaulahuivia, pipoa ja lapasia, joita käytetään usein kesälläkin. Paremmin yöllä makuupussissa paikoillaan pysyvät buff-huivi ja kypäräpipo.

 

Kengät

Usein retkille kannattaa ottaa mukaan kaksi kenkäparia: kevyemmät, lenkkarityyppiset kengät sekä vedenkestävät kengät, yleensä kumisaappaat. Periaatteessa vedenkestävät, vähintään hieman varrelliset vaelluskengän tyyppiset kengät riittävät, jos niitä jaksaa pitää koko retken jaloissaan. Etenkin kesällä voi kuitenkin olla mukavaa, että lämpimällä, kuivalla säällä voi leiripaikalla jalkoihin laittaa kevyet, hyvin hengittävät kengät tai sandaalit. Uusia, hienoja kenkiä ei kannata tuoda reissuun rähjääntymään.

 

Makuupussi

Makuupussi on yksi isoimmista partiolaisen varustehankinnoista. Valinnassa kannattaa ottaa huomioon lämpöominaisuuksien lisäksi pussin paino sekä pituus. Lapsilla tulee makuupussissa helpommin kylmä etenkin pusseissa, joissa jalkopäähän jää paljon ylimääräistä tilaa. Kesäleireilläkin on öisin ollut joskus hallaa, joten kevyellä yhden vuodenajan makuupussilla saattaa tulla kesälläkin kylmä. Intin makuupussi on lämmin, mutta se on raskas kannettava pienelle nukkujalle.

Hankinnassa onkin mietittävä, miten paljon rahaa haluaa satsata etenkin keveyteen. Makuupusseihin voi saada kulumaan rahaa niin paljon kuin niihin haluaa laittaa, mutta kannattaa odotella tarjouksia ja harkita ostamista vaikkapa käytettynä. Lippukunnan muilta jäseniltä löytynee myös lainamakuupusseja, mikäli ette vielä halua hankkia omaa. Helppo tapa lisätä muutamalla asteella makuupussin lämmönpitävyyttä on ostaa siihen sisäpussi, joka ohuudestaan huolimatta lämmittää sekä pitää makuupussin pitempään puhtaana. Makuupusseja voi käyttää myös päällekkäin, kunhan varmistaa ajoissa, että makuupussien kerrostaminen ei tee nukkujan oloa niin ahtaaksi, että pussien sisään ei jää tarpeeksi lämpöä eristävää ilmaa. Jos varusteita ei tarvitse kantaa, myös paksu viltti voi olla hyvä lämmittäjä. Makuupussin pesettäminen pesulassa silloin tällöin pitää etenkin untuvatäytteen pöyheänä.

Huomioittehan, että erilaiset lasten leikkeihin tarkoitetut makuupussit eivät yleensä sovellu ulkokäyttöön vaan ovat liian kylmiä Suomen sääolosuhteisiin.

 

Makuualusta

Makuualusta on hiljainen työmyyrä, jonka valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Lämminkään makuupussi ei pysty eristämään nukkujaa maasta hohkaavalta kylmyydeltä, vaan siihen tarvitaan nimenomaan makuualustaa. Kevyitä solumuovialustoja voi ottaa mukaan useampia. Ne ovat hyviä kavereita myös ilmatäytteisille patjoille. Aina alusta, jonka päälle makuualustat laitetaan, ei ole kuiva tai vedenpitävä, jolloin ilmatäytteinen patja voi myös loukkaantua kosteudesta ja tällöin solumuovipatja tai esimerkiksi hypotermiapeite toimii hyvin myös kosteudensuojana.

 

Puukko

Suomalaisen partiolaisen perusvarusteisiin kuuluu puukko. Ulkomailla jopa kauhistellaan, miten nuoretkin suomalaiset partiolaiset kulkevat leireillä puukko lanteilla! Vakavia onnettomuuksia puukkojen kanssa tapahtuu kuitenkin harvoin. Hyvä puukko on suhteutettu omistajansa käden kokoon, ja monet suosivat sormisuojallisia puukkoja etenkin nuorimmille partiolaisille puukkoa valitessa. Iso puukko voi olla hankala käyttää pienin sormin. Linkkuveitset voivat olla kätevä lisä leirillä, mutta eivät korvaa tavallista puukkoa. Partiossa harjoitellaan puukon oikeaoppista käyttöä.

 

Ruokailuvälineet

Partioretkille otetaan hyvin usein mukaan omat ruokailuvälineet. Tämä tarkoittaa, että jokainen ottaa mukaansa veitsen, haarukan, lusikan, lautasen ja mukin. Välineet pakataan kankaiseen pussiin. Muista nimikoida jokainen ruokailuväline erikseen. Tavaroiden vähentämiseksi voit ottaa mukaan vain syvän lautasen, sillä todellista tarvetta matalalle lautaselle ei juurikaan ole. Muovinen lautanen ja muki toimivat usein parhaiten. Aterimet voivat olla metallisia, sillä Trangialla kokatessa muoviset aterimet saattavat alkaa sulaa. Tämä tulee ottaa huomioon, mikäli sinulla on Spork-tyyppinen haarukka-lusikka-aterin. Astiat tiskataan itse, mutta yleensä tiskausvälineet tulevat järjestäjiltä. Jos haluat, voit pakata mukaan myös astiapyyhkeen. Muovipussiin ruokailuvälineitä ei pakata, sillä niissä pöpöt pääsevät villiintymään kosteissa olosuhteissa jo lyhyelläkin retkellä.

Ellei varusteluettelossa erikseen mainita toisin, retkelle ei tarvitse ottaa mukaan ruoanlaittovälineitä kuten Trangiaa, vaan ruoka tarjotaan valmiina.

 

Teltat

Ellei varustelistassa lue telttaa, lippukuntanne järjestää paikalle yhteiset teltat. Usein ne ovat puolijoukkue- eli pj-telttoja, joihin majoitetaan yleensä noin 8-12 partiolaista. Ne voivat olla myös harjakattoisia niger-telttoja, joissa nukkuu noin 4-6 henkilöä. Joillakin lippukunnilla voi olla käytössään myös uudempia telttoja kuten kupolitelttoja. Periaatteessa yksittäisen partiolaisen varustevalintoihin teltan tyypillä ei juuri ole merkitystä. Talvisin yleensä nukutaan pj-teltoissa, joihin voidaan laittaa kamiina lämmittämään nukkujia ja kuivattamaan varusteita.

 

Elektroniikka

Retkillä on eri sääntöjä elektroniikan suhteen, mutta jos kännykän ottoa ei ole erikseen kielletty, sen saa ottaa mukaan. Kännykkää ei käytetä ohjelman aikana, ja sille ei välttämättä ole latausmahdollisuutta. Kaikki tavarat ovat myös mukana partiolaisen omalla vastuulla. Ne voivat kastua tai muuten hajota toiminnan tiimellyksessä. Retkillä on aina mukana johtaja tai johtajia, joilla on mukana puhelin johon vanhemmat voivat soittaa, ja joita retken osallistujat myös voivat tarvittaessa käyttää.

 

Karkit ja muut omat eväät

Partioretkille saa ottaa mukaan omia eväitä. Eväiden määrässä kannattaa ottaa huomioon, että retkeläiset kuitenkin pysyvät hyvässä ruoassa ilman omia naposteltaviakin, ellei heitä erityisesti ole kehotettu huolehtimaan tietyistä välipaloista tai muista ruoista. Kotona voidaan ennen lähtöä keskustella mukaan otettavien eväiden määrästä sekä tarjottavan ”kunnon ruoan” syömisen tärkeydestä. Karkkeja ja muita naposteltavia voi syödä vaikkapa jälkiruokana, vain ruokailujen jälkeen, jotta ruokahalua riittäisi tavalliselle ruoalle. Hyviä karkkeja korvaavia eväitä ovat esimerkiksi rusinat, pähkinät ja kuivatut marjat ja hedelmät.

 

Yhteydenpito retken aikana

Monet huoltajat haluavat pitää yhteyttä pienempiin partiolaisiin retken aikana. Kannattaa harkita, miten paljon ja mihin aikaan päivästä esimerkiksi puhelut soittaa. Koti-ikävä yllättää käytännössä vain illalla nukkumaan mennessä, joten puhelut kotiväen kanssa tähän aikaan saattavat olla hankalia. Toisaalta päiväsaikaan retkeläistä voi olla hankalaa saada kiinni. Voittekin sopia esimerkiksi, että retkeläinen soittaa itse teille päin lounaan tai päivällisen jälkeen, jos muistaa. Näin vältetään puhelut pahimpaan koti-ikäväaikaan. Yksi mahdollisuus on myös soittaa suoraan johtajalle ja kysellä kuulumisia sitä kautta. Jos retkeläisestä ei kuulu, on se usein merkki siitä, että tekemistä riittää eikä koti-ikävä ehdi vaivata.

Retkelle lähtijää kannattaa muistuttaa, että mahdollisten vastoinkäymisten kuten varusteiden katoamisen, hajoamisen tai kastumisen ilmetessä kannattaa ensisijaisesti ottaa yhteyttä retken johtajiin. Heillä on paras mahdollisuus ratkaista asia paikanpäällä.

 

Ensiapuvälineet ja lääkkeet

Retkillä on mukana ensiapuvälineet, mutta jokaisella on silti hyvä olla perustarvikkeita mukanaan. Tällaisia ovat muun muassa laastarit, haavanpuhdistusvälineet, sekä yksi tai kaksi sideharsorullaa. Hyvä olisi varata mukaan myös itselle sopivia särkylääkkeitä. Mikäli lähtijällä on jokin lääkintää vaativa sairaus, tulee omat lääkkeet luonnollisesti muistaa ottaa mukaan. Sairauksista on syytä kertoa ilmoittautumisen yhteydessä, jotta johtajat osaavat pitää retkeläisistä huolta.

 

Vakuutus

Kaikki partion jäsenmaksun maksaneet on vakuutettu. Partiovakuutus on toissijainen eli jos partiolaisella on toinenkin tilanteeseen sopiva henkilökohtainen vakuutus, korvausta haetaan ensisijaisesti sen kautta.

 

Teksti: Anniina Mustikkamaa, Simpsiön Siskot

3.4.2016