Historia

1978

Lippukunnan perustamiskokous pidettiin syyskuussa. Ensimmäisen syksyn aikana partiotoiminnassa aloitti kolmisenkymmentä sudenpentua ja parikymmentä vartiolaista. Ensimmäisenä lippukunnanjohtajana toimi Kirsi Norrbacka.

1979

Lippukunnan toiminta alkoi vilkkaasti. Ensimmäisen kokonaisen toimintavuoden aikana järjestettiin vanhempainiltoja, vierailtiin vanhustentalolla, leireiltiin ja järjestettiin omia partiotaitokilpailuja.

1980

Toiminnassa oli mukana noin 50 partiolaista. Vuoden aikana vierailtiin vanhustentalolla sekä uimahallissa, pidettiin omat partiotaito-, urheilu- ja hiihtokisat, muutama viikonlopun yöretki sekä viikon mittainen kesäleiri.

1983

Lippukunnanjohtajaksi valittiin Erja Isokangas.

1985

Lippukuntaan saatiin ensimmäinen partiojohtajan valtakirja, kun lippukunnanjohtaja Päivi Viitala suoritti kyseisen kurssin. Syyskaudella kokoontumisia harvennettiin johtajapulan vuoksi siten, että sudenpennut ja vartioikäiset kokoontuivat vuoroviikoin.

1986

Etelä-Pohjanmaan Partiolaiset ry järjesti sudenpentuleiri Toteemin Palojärvellä. Leirille osallistui lähes koko lippukunnan jäsenistö, sudenpennut leiriläisinä ja vartioikäiset työtehtävissä. Leiri oli lippukunnallemme todella merkittävä ja antoisa antaen uutta voimaa viikoittaiseen toimintaan. Tätä tarvittiinkin, sillä lippukuntamme kärsi tuolloin vakavasta johtajapulasta ja kokoontumisia oli jouduttu harventamaan.

1987

Vuoden toiminnallinen kohokohta oli valtakunnallinen UNISCOUT-palvelutempaus nepalilaisten auttamiseksi. Viikon ajan markki-partiolaiset olivat hyvin esillä paikallisessa K-kaupassa toimien ovimikkoina, järjestellen hyllyjä sekä auttaen asiakkaita ostosten pakkaamisessa. Teemaan liittyen järjestimme myös nepalilaisen ruuan maistiaiset sekä kilpailun, jossa arvioitiin täyteen pakatun rinkan painoa.

1988

Partiotoiminta innosti jälleen lapsia. Viikottaisessa toiminnassa oli nelisenkymmentä lasta ja nuorta, eli neljä vartiota ja kaksi laumaa.

1989

Kauhavalaisten kanssa leireiltiin LaHaMaPa-leirillä Palojärvellä. Kaksi johtajaa osallistui EPP:n järjestämälle partiomatkalle Sveitsiin.

1990

Aktiiviseen toimintavuoteen kuului mm. Finnjamboree Tervas, piirin järjestämä Wasalandia-päivä ja Suurjuhla Helsingissä. Sudenpennut ja vartiolaiset osallistuivat partiokisoihin peräti seitsemän joukkueen voimin. Varainhankinnan osalta suurin tempaus oli samana kesänä, kun vanhempien suurella avustuksella rakennettiin leikkimökki, joka arvottiin Finsumäen markkinoilla.

1993

Partiovuoden kohokohta oli Etelä-Pohjanmaan Partiolaiset ry:n järjestämä Partioleiri -93 Pietarsaaren Isohiekassa.

1994

Lippukuntamme hyväksyttiin yhdistysrekisteriin. Kesäkuussa järjestettiin Palojärvellä Palowaara-sudenpentuleiri yhdessä Evipartion, Ahjopartion, Pietarsaaren Eräkurkien ja Ylihärmän Partiolaisten kanssa. Leirillä oli noin 120 osallistujaa.

1996

Hangossa järjestetylle Finnjamboree Loistolle osallistui kahdeksan lippukuntamme jäsentä. Syksyllä lippukunta järjesti piirin partiotaitokilpailun, Haikitkapatikan. Kilpailun eri sarjoissa oli osallistujia lähes sata eri puolilta piiriä.

1998

Lippukunnassa elettiin hiljaiseloa ja keväällä toimi vain kaksi vartiota. Syksyllä mukaan saatiin onneksi taas uusia sudenpentuja kahden lauman verran.

1999

Kesällä leireiltiin EPP:n Tärppä-leirillä Haaruksessa. Markki-Partion lipunnaulaustilaisuutta ja 20-vuotista partiotaivalta juhlittiin marraskuussa.

2001

Lippukunnan aktiivisten partiolaisten määrä tuplaantui syksyllä, ja nyt jäseniä on 50. Vuoteen kuului mm. talvileiri Haarusjärvellä,  Ahdin aarteet- sudenpentuleiri Evijärvellä, EPP:n 80-vuotisjuhlat Seinäjoella sekä Wasalandia-päivä.

2002

EPP:n Matkalla Metsään- sudenpentukilpailu järjestettiin Palojärvellä toukokuussa.

2005

Lippukuntamme jäsenmäärä oli suurimmillaan, lähes sata partiolaista. Lippukunnassa toimi kolme laumaa ja viisi vartiota, sekä yli 13-vuotiaille tarkoitettu vaeltajaryhmä.

2006

Maaliskuussa retkeiltiin koko lippukunnan voimin. Yöretken teemana oli rauha. Rauhanrakentaja oli maailman partiolaisten yhteinen rauhanhanke sata vuotta täyttävän partioliikkeen kunniaksi. Yöretkellä mm. askarreltiin rauhankortteja, jotka lähetettiin keskusjärjestön kautta muille maailman partiolaisille. Retkellä kävi myös vierailemassa kaksi paikallista sotaveteraania kertoen omia kokemuksiaan sodasta ja rauhasta. Vuoden kohokohta oli Etelä-Pohjanmaan Partiolaiset ry:n ja Keski-Pohjanmaan Partiolaiset ry:n Alajärvellä järjestämä piirileiri Pinja. Leirille osallistui kaikkiaan noin 1200 partiolaista, joista 33 Kortesjärveltä.

2007

Partioliikkeen 100-vuotista taivalta juhlittiin ympäri maailman. Juhlavuoden kunniaksi leireiltiin Evijärvellä Liekki-leirillä yhdessä Evijärven ja Vimpelin partiolaisten kanssa. Toukokuussa järjestettiin Etelä-Pohjanmaan Partiolaiset ry:n partiotaitokisat Kortesjärvellä. Kisojen järjestäminen oli suuri ponnistus lippukunnallemme, mutta apua saatiin hyvin naapurilippukunnilta ja partiolaisten vanhemmilta. World Scout Jamboreelle Englantiin lähti lippukunnasta kaksi osallistujaa.

2009

Uusi piirimme, Pohjanmaan Partiolaiset ry järjesti ensimmäisen ison tapahtumansa Myötäpäivät syyskuussa Seinäjoella. Tapahtumassa jokaiselle uuden ohjelman mukaiselle ikäkaudelle oli omaa ohjelmaansa ja tapahtuma huipentui paraatiin. Lippukunnastamme mukana oli 27 partiolaista. Sveitsiin, Kanderstegin partiokotiin lähti reilu parikymmentä partiolaista, jotka olivat keränneet varoja matkaa varten erilaisilla tempauksilla.

2010

Partioliikkeen rantautumisesta Suomeen tuli kuluneeksi 100 vuotta. Tätä juhlavuotta vietettiin alkaen ystävänpäivästä, jolloin lippukunnat ympäri Suomea retkeilivät keskellä kyliä ja kaupunkeja. Lippukuntamme pystytti puolijoukkueteltan kirjaston pihaan ja päivän aikana oli järjestetty monenlaista puuhaa sudenpennuille, seikkailijoille ja tarpojille. Hyytävästä pakkasesta huolimatta paikalla oli liki 50 partiolaista. Ohikulkijoille tarjottiin nokipannukahvit.

2011

Laumat ja vartiot kokoontuivat viikoittain väliaikaisella kololla Paikallisosuuspankin alakerrassa nuorisotilojen remontin takia. Piirin sudenpentu-, seikkailija- ja sisukisat järjestettiin Kortesjärvellä Kitkan maastossa toukokuussa. Syksyllä lippukunnassa aloitti pieni aikuisten ryhmä, joka kokoontui noin kerran kuukaudessa. Mukana oli uusia aikuisia, joilla ei ollut aikaisempaa partiotaustaa. Lippukunnan jäsenmäärä oli pienimmillään vuosikausiin, ollen noin 60.

2012

Edellisestä Alpeille suunnatusta vaellusreissusta innostuneena, rahaa oli taas kerätty erilaisilla tempauksilla ja jylhät vuoret odottivat heinäkuussa partiolaisia. Pohjanmaan Partiolaiset ry:n Havu-piirileirille osallistui neljä lippukuntamme jäsentä. Lippukunnan oman laavun, Reiskin, avajaisia ja käyttöönottoa juhlittiin heinäkuussa.

2014

Heinäkuussa 27 nuorta ja aikuista partiolaista kävi vaeltamassa Jotunheimenin kansallispuistossa Norjassa. Syksyllä viikoittain kololla kokoontui kaksi sudenpentulaumaa ja kaksi seikkailijaryhmää, tarpojat sekä samoajat. Vaeltajat ja aikuispartiolaiset kokoontuivat harvakseltaan. Lippukunnan jäsenmäärä oli noin 80.

2015

Heinäkuussa leireiltiin Kokkolahdessa Evijärvellä. Kilpi 2015 järjestettiin yhdessä evijärveläisten, ala- ja ylihärmäläisten sekä lapualaisten partiolaisten kanssa. Viikinkiteemaiselle leirille osallistui noin 100 partiolaista.

2016

Lippukunnanjohtajana aloitti Essi Lahti.

2017

Heinäkuussa suuntasimme jälleen Alpeille. Kanderstegin reissulla oli mukana 35 partiolaista. Osallistuimme partiokodin järjestämään ohjelmaan ja vaelsimme vuorilla kolmessa eri ryhmässä. Marras-joulukuussa myimme jälleen partiolaisten adventtikalentereita. Varainkeruu sujui mainiosti ja saimme myytyä ennätykselliset 361 kalenteria.

2018

Lippukunnanjohtajana aloitti Sami Nuottimäki. Vuoden kohokohta oli osallistuminen kaikkien aikojen piirileirille, Tempukselle. Noin kahdentuhannen hengen leirillä oli mukana kolmisenkymmentä markkilaista.

2019

Helmikuussa leireiltiin Kitkalla yhdessä Kauhavan lippukuntien kanssa. Hima kokosi yhteen noin 85 partiolaista. Kaksitoista Markki-Partion aikuista oli Ruotsissa Kebnekaisella vaeltamassa elokuussa. Pohjanmaan Partiolaisten partiotaitokilpailut jäjestettiin keväällä Kitkalla yhteistyössä Kauhavan ja Lapuan lippukuntien kanssa.

2020

Kauhavan kaupunki asetti vanhan kolon toimintakieltoon. Saimme uudet tilat kunnantalon katutasosta, jonne muutimme tammikuussa.

Kauhavan lippukuntien kanssa järjestettiin Selviytyjät Kitka -yöretki helmikuussa Kitkalla. Mukana 110 partiolaista. Keväällä alkanut korona-pandemia sekoitti kovasti vuoden partiotoimintaa. Maalis-toukokuussa kokoonnuttiin etänä tai pidettiin kokonaan taukoa partiotoiminnasta. Syyskaudella pystyttiin kokoontumaan melko normaalisti, kokoontumisrajoitukset huomioiden. Lupauksenantotilaisuuden kukin ryhmä järjesti vain omalla porukalla.

Lippukunnanjohtajat

1978-1982                    Kirsi Norrbacka

1983                              Erja Isokangas

1984-1996                    Päivi Viitala

1997-1998                    Susanne Laukka

1999-2000                    Päivi Hautala

2001-2003                    Taina Nuottimäki

2004-2015                    Maria Pirttinen

2016-2017                    Essi Lahti

2018-                             Sami Nuottimäki